A Trinidadi rumokat nagyjából 3 évig érlelik amerikai tölgyfahordókban trópusi környezetben, majd átkerülve Franciaországba, házasítják egészen idős (15-20 éves) high ester jamaicai rumokkal. Ez utóbbi italra a Ferrandnál a "Bonificateur" kifejezést használják, ami nagyjából annyit tesz, hogy ezzel, a speciális Ferrand technikával megalkotott rummal "javítják fel" avagy mélyítik el az alap trinidadi rumot. A jamaicai rumokra jellemző leginkább a hosszú erjesztési idő, amely során a gazdag, testes aromákért felelős észterek sokkal nagyobb számban tudnak kifejlődni (high ester rum). Ezeket a rumokat nem nagyon palackozzák önállóan, sokkal inkább a keverékek aromás összetevőjeként számítanak rá a keverőmesterek.
A Cognac Ferrand régóta otthonosan mozog a Karib-térségben, mivel olyan hordókat ad el a lepárlóknak, amelyekben előtte konyak volt. A cég vezetőjének, Alexandre Gabrielnek így lehetősége nyílt olyan ritka és öreg rumokat is megkóstolni, amelyek vagy a pincemesterek saját készletéhez tartoztak, vagy a standard rumok karakterének kialakításához, ízesítésére szolgáltak. Így történt, hogy a Ferrand a ritka évjáratos rumok palackozása és kiadása mellett döntött. És így született meg a Plantation rummárka is, amely ma már több féle vintage rumot, valamint kevert rumot ad ki. Mindegyik kiadás tökéletesen bemutatja származási területének terroirját.
A Plantation rumok egyedi, kétszeres érlelési eljáráson mennek keresztül. Ennek során először készítési helyén érlelik őket, rendszerint fiatal bourbon hordókban, majd Franciaországban a Ferrand birtokon kisméretű hordókba áttöltve tovább pihentetik a párlatokat. Ezt a 18-19. században elterjedt érlelési technikát elevenítette fel Alexandre Gabriel. A párás, meleg klíma a gazdag, lédús aromákat alapozza meg, a francia hordós utóérlelés pedig eleganciát, kifinomultságot, kerekséget szolgáltat ezeknek a rumoknak.